Vogelwacht

De vogelwacht Balk kent een lange historie.
Zij is in 1943 opgericht en is hiermee de oudste vogelwacht van Fryslân.

Een stukje geschiedenis
De Vogelwacht Balk en Omstreken is ontstaan op initiatief van de heer L. Duyff, die  op 29 september 1943 hoofdcontroleur van de Vogelbescherming had uitgenodigd een lezing te houden om reclame te maken voor de vogelbescherming met het oog op de veelvuldige stroperij, vooral van veel eetbare vogeleieren, dat in die tijd veelvuldig toenam. De heer Duyff vond al spoedig in zijn naaste omgeving mensen die hun medewerking wilden verlenen. En op deze manier werd op 6 oktober 1943 overgegaan tot het oprichten van een zogenaamde Vogelbeschermingwacht onder toezicht van de Nederlandsche Vereeniging tot Bescherming van Vogels, waarvoor hier in Gaasterland een ruim arbeidersveld open lag. Deze Vogelbeschermingwacht had toen nog ten doel de Vogelbescherming te bevorderen, de vogels in de winter door voedering te helpen, hun gelegenheid te geven tot nestelen door het ophangen van nestkasten, broedresultaten op te nemen en jonge vogels te ringen.

Doelstelling
De doelstelling is in de loop van de jaren ietwat aangepast.
De Vogelwacht Balk & Omstreken stelt zich nu ten doel de instandhouding en voor zover mogelijk uitbreiding van de flora en fauna en avifauna in het bijzonder.
Hierbij strekt het gebied zich uit van Woudsend, langs de Fluessen naar de  Noord Wolderpolder en via Waterloo naar Balk, Harich , Wijckel tot Sloten.
De vereniging tracht haar doel te bereiken door:
*Met uiterst actieve en bekwame nazorgers deel te nemen aan het nazorgwerk.
*Via  acties fondsen te werven dit nazorgwerk te faciliteren.
*Contacten met de verschillende organisaties te onderhouden, zoals Bosk &Greide, BFVW, en
  indien nodig het bestuur van de gemeente, de provincie.
*Samen te werken met de boeren in de het gebied en  met de WBE eenheid Gaasterland.
*De jeugd te enthousiasmeren. Hiervoor is  het contact met de scholen erg belangrijk.

Overige afdelingen
Naast het nazorgwerk richten de vrijwilligers zich  op de broedzorg.
Hieronder rekenen we alle vogels, die niet tot de groep weidevogels gerekend worden.
Hierbij is de aandacht gericht op roofvogels, uilen, zwaluwen en bewoners van nestkastjes.
De verschillende afdelingen organiseren hun eigen activiteiten, waarbij jeugdleden enthousiast worden ontvangen.

Om het werk goed te kunnen doen, wordt contact met leden, vrijwilligers en belangstellenden zeer waardevol gezien. Heeft u een vraag of  bent u geïnteresseerd in het werk van de Vogelwacht, kijkt u eens op de website of neem contact op met een van de bestuursleden, die u graag verder helpen.
En nieuwe leden zijn altijd welkom!

Samenwerking
De vogelwacht staat open voor samenwerking. Door intensieve samenwerking met boeren in de omgeving, de  jagersvereniging, andere natuurorganisaties en scholen is heel wat bereikt op het gebied van bescherming en zien we ook resultaat. Een mooi recent voorbeeld hiervan is de inzet van de drone van de WBE Gaasterlân om niet alleen nesten van weidevogels, maar ook van eenden te lokaliseren in het land. Hiervoor zijn nu ook twee piloten vanuit de vogelwacht in opleiding. Een uitkomst om goed overzicht te krijgen voordat de boer gaat maaien en waardevolle aanvulling op de monitoring van de nazorgers!
Ook de jeugd is enthousiast over deze aanpak.
De gegevens van de broedresultaten worden verzameld en doorgegeven aan de overkoepelende organisatie van Vogelwachten, de B.F.V.W.
Via de Facebookpagina (link hieronder) en de website leest u meer informatie over de Vogelwacht Balk en Omstreken.
Wilt u ons een bericht sturen kunt u de link hieronder naar ons e-mailadres gebruiken.
Veel plezier op uw tocht door dit  prachtige gebied.
 

Aaisyken

het zoeken van kievitseieren

Het zoeken en rapen van kievits eieren, het aaisykjen, is een oude traditie. Maar het rapen van de eieren is sinds 2015 in de provincie Fryslân verboden. Het zoeken van de eieren van de beschermde kievit wordt nog wel gedaan, maar alleen om de nesten te kunnen registreren en te beschermen. Dit wordt door de nazorgers van de vogelwacht gedaan.

Het is elk jaar weer een bijzonder moment wanneer het eerste kievitsei in Fryslân gevonden wordt; een spannende onderlinge strijd onder de nazorgers wie het eerste ei vindt eind februari, begin mei! De nazorger die het eerste ei vindt in Fryslân wordt gehuldigd door de Commissaris van de Koning en ontvangt de ‘Sulveren Ljip’ , een oorkonde en het vindersloon van € 15,-. De jeugd wordt hierbij ook niet vergeten! Voor het vinden van het eerste kievitsei wordt het ‘Sulveren Polske’, een oorkonde en het vindersloon uitgereikt door de gedeputeerde natuur van de provincie Fryslân.


Een bevlogen natuurmens en gedreven voorzitter: Pieter Veenstra  

Natuurbescherming was zijn passie.

Pieter Veenstra is op 5 december 2023 na een   
 moeilijke periode, waarin zijn gezondheid snel   
 afnam, overleden.  Hij was een bevlogen natuurmens. Vijf jaar heeft  hij zich als voorzitter met al zijn kracht ingezet voor de vogelwacht van Balk en Omstreken. Hij zette de vogelwacht op de kaart als natuurorganisatie, die in de omgeving van zich liet horen.
Door zijn inzicht en inhoudelijke dossierkennis wist hij instanties te overtuigen.  

Niet alleen achter de bestuurstafel leidde hij zijn team, ook in het veld was Pieter aanwezig.
Daar lag van jongs af zijn liefde voor de weidevogels. Als  fanatiek nazorger, genoot hij elk jaar opnieuw van de aanwezigheid van de weidevogels.  Het ging hem om het resultaat van het broedsucces. Met zijn stimulerende kracht werkte hij aan een succesvol weidevogel broedresultaat.
Voor hem was samenwerking belangrijk. Hij zocht mensen op, informeerde ze en wilde zijn kennis delen.
De Vogelwacht Balk en Omstreken had in zijn ogen een bredere opdracht, dan alleen weidevogelbescherming.
Zijn zorg om de toekomst van de natuur was de drijfveer zich met hart en ziel in te zetten voor de kwetsbare natuur.
Helaas heeft hij het werk zelf niet kunnen afmaken. Het leven in het veld gaat verder zonder zijn inspirerende kracht en niet te vergeten zijn kennis en gedrevenheid.

Pieters bankje